maanantai 21. joulukuuta 2015

Saaristolaisleipää






Sain ystävältäni leipää ja muutaman päivän
päästä soittelin ohjetta siihen.

Kyse on Saaristolaisleivästä, jota täällä blogeissakin
olen aika monesti nähnyt.
En vain ole aavistanutkaan, kuinka hyvää kyseinen
leipä oikeasti on, ennenkuin maistoin sitä.

Viikonloppuna reseptiä kokeilin ja pitkään 
paistelin, nyt on jo yksi leipä syöty ja hopusti
piilotin kaksi jäljelle jäänyttä pakkaseen,
joulu pöytää ajatellen.

Uusi leipänen maistuu varmaan hyvälle
mädin, smetanan ja sipulin kera.
Jo pelkkä levite riittää mainioon makunautintoon!

Kantsii kokeilla!

Tässäpä ohjetta:

1 litra piimää  (kädenlämpöisenä)
75 g hiivaa  (1½ pakettia )
3 dl kalja tai leipämaltaita
3 dl vehnänlesettä
3dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
4 dl siirappia 
10 dl vehnäjauhoja

Kaikki aineet sekasin, tulee löysä taikina.
Voitele pitkulaiset vuu at ja nostata
niissä taikinaa 1½ tuntia.
Paista sitten 2 tuntia 175 asteessa, alaosassa uunia.  Puolta tuntia
ennemmin, kuin leivät on valmiit voitele siirappi/kahvi
siirappi/vesi seoksella ja paistele vielä ½ tuntia.

Anna leivän jäähtyä vähän, pistä levitettä
päälle ja nautiskele kylmän maidon kanssa, aijai 
kun on hyvää!!!


Jouluntuoksuisia terkkuja täältä,
enää 3 yötä jouluun!


- Sari


21 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä niin hyvälle! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Sari ja olepa hyvä vain :) tuolla ohjeella kyllä leipä onnistuu!

      Poista
  2. Herkullisen näköistä on, nam...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kirsti, hyviä nuo kyllä on, jouluaattona taas herkutellaan nuilla!

      Poista
  3. Saaristolaisleipä on kyllä hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. He:)i Johanna, olen kyllä niin samaa mieltä kanssasi!

      Poista
  4. Tuo leipä on ihan parasta! Kivaa iltaa Sari ♡Jouluhalit sulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jaana, ja jouluisia haleja sullekin, täällä puuhastellaan kovaa tahtia, että tulisi oikein hyvä joulu:)

      Poista
  5. Saaristolaisleipä on niin hyvää ja juuri tämä piimään tehty on parempaa minun mielestäni kuin appelsiinimehuun tehty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marita, en ole tiennytkään, että appelsiini mehuunkin voi leipää tehdä... Hyvä, kun sattui heti tuollainen hyvä ohje:)

      Poista
  6. Tämä leipä on ihan parasta ja niin jouluista <3 Uunituoreena voin kanssa niin suussasulavaakin! Ihanaa iltaa sinne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kaaru, minustakin tuo on ihan parasta, mukavat illat sullekin <3

      Poista
  7. Voiii nam!! Näyttää todella herkulta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, herkkua onkin, suosittelen joskus kokeilemaan...
      Kivaa iltaa <3

      Poista
  8. Jakaisikohan tuota testata. Rakastav vain ohjeita jotka on valmiita vartissa :D en siis mitenkään malttamaton ole. Ehei

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikkelis Nanni, testaa vaikka uudeksi vuodeksi, leivän kohotessa ja paistuessa ehdit ottaa vaikka tirsat tai kävästä lenkillä :)

      Poista
  9. Saaristolaisleipä on niin parasta <3 Täytyy kokeilla tätä ohjetta joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Niina, niinhän se on, kantsii kyllä kokeilla!

      Poista
  10. Nälkähän tässä tulee, ei kestäis myöhään iltaa näitä ruoka postauksia lukea :).
    Näyttää kyllä herkulliselta ja varmaan hyvää pelkän voin kanssa, varsinki tuoreena. Mäti ja sipuli kuulostaa hyvältä, onki yx suosikkini.

    VastaaPoista
  11. Hei Päivi, mulla sama juttu, että ruokapostauksia katellessa tulee nälkä ja monesti tulee joitain reseptejä kyllä kokeiltuakin:)
    Mäti kera smetanan ja sipulin on nin hyvää!

    VastaaPoista
  12. Voi! Matti myöhäsenä nappaan ohjeen talteen ensi vuotta varten... Tänä jouluna jäi leivän teko vallan. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista

Kiitos kun vierailit blogissani, jokainen kommentti on minulle tärkeä.